Når du har afgivet en forespørgsel på en fremvisning, kontakter vi dig så hurtigt som muligt.
Mobilhouse står bag et godt 700 kvadratmeter stort nyt modul-byggeri i Horsens, som er certificeret med det officielle miljømærke i Norden, Svanemærket.
Kort før jul afleverede modul-leverandøren Mobilhouse A/S et nyt byggeri til Horsens Kommune. Byggeriet består af 21 moduler på samlet 718 kvadratmeter, der er beliggende på Ternevej 75 i den sydlige del af byen. Byggeriet er allerede taget i brug som vuggestue.
Projektet har gennemgået en certificeringsproces som gør at vuggestuen lever op til et svanemærket byggeri i kategorien huse, lejligheder, skoler og daginstitutioner.
– En svanemærket vuggestue er både et godt valg for miljøet og for de børn og voksne, der skal opholde sig i bygningen. Svanemærket ser nemlig på det, man kalder hele livscyklus. Det vil sige, at Svanemærket stiller krav til både materialer, byggeprocessen, brugsfasen samt affalds- og recirkuleringsfasen. Kravene skal bl.a. sikre, at vuggestuen får et godt indeklima, og at bygningen for en høj byggeteknisk kvalitet, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark og tilføjer:
– Det vidner om, at Horsens Kommune ønsker at passe godt på de yngste borgere – både ved at tænke bæredygtighed ind, når de bygger, og ved at tilbyde en vuggestue, der lever op til skrappe krav, som gavner personale og børn i hverdagen. Og så vidner det om en kommune i front, da det i øvrigt også er den første svanemærkede vuggestue, der er opført i Jylland.
De 21 moduler vejer tilsammen 177 tons, og de blev løftet på plads i efteråret på blot tre dage.
Selvom det er et byggeri med 21 selvstændige præfabrikerede moduler, så er der ikke tale om noget, der har pavillon-udtryk, som man for eksempel kender det fra andre pavillon-byggerier.
– Institutionen fremstår som en helhed, da den har niveaufri adgang ved alle døre og facademonteringen i modullinjen først er foretaget efter placeringen af modulerne. Ligesom et halvtag i præfabrikeret tagelementer sikrer børnene ly for regn eller sol ved udendørs sysler, forklarer Benny Møller.
Kvantum-systemet er udviklet til beboelse, skoler og daginstitutioner og det har først og fremmest et godt indeklima i højsædet. Mange ældre institutioner og skoler har i dag problemer med indeklimaet, som følge af tidligere tiders byggestil og -materialer, men med svanemærket er det dokumenteret, at både byggematerialer og kemiske produkter lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Desuden er der høje krav til bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring.
– Et kvantum-byggeri er dermed en garanti for, at brugerne – i dette tilfælde helt små vuggestuebørn – får en god start i nogle rammer, der lever op til skrappe krav, siger han.
Et Svanemærket byggeri skal også leve op til strenge krav til bæredygtigt certificeret træ. Kravene sikrer, at træet i husets konstruktion stammer fra bæredygtigt forvaltede skove og er lovligt fældet. Det er bl.a. vigtigt, fordi afskovning medfører store tab af biodiversitet, jorderosion samt lokale og globale klimapåvirkninger, og det er dermed ikke kun indeklimaet, der vinder på denne type nybyggeri.
Og selvom Kvantum-systemet gør opførelsesprisen en smule dyrere end et traditionelt pavillon-projekt, så tjenes denne merudgift hjem igen – og mere til – på den lange bane, idet energiforbruget er lavere og dermed gør driften billigere, forklarer direktøren.
Bæredygtighed er mere i fokus end nogensinde, og som bygherre er det vigtigt at gå foran og trække byggeriet i en mere bæredygtig retning til gavn for kommende generationer. Det er netop det, Horsens Kommune har gjort i dette tilfælde med en af landets første svanemærkede vuggestuer.
– Vi har opført masser af daginstitutioner og skoler, men dette er det første certificerede byggeri som svanemærket Kvantum-system. Men det bliver bestemt ikke den sidste, fastslår Benny Møller.