70 20 35 66
70 20 35 66
Privatlivspolitik

Mobile og fleksible bygninger til Skovskolen på Djursland

Mobile og fleksible bygninger til Skovskolen på Djursland skaber bæredygtige og gode undervisningsmiljøer

Virksomheden Mobilhouse leverer fleksible, modulopbyggede bygninger, der samtidig er svanemærkede og kan genbruges. Den mulighed har Københavns Universitet gjort brug af på Djursland, da der skulle etableres en ny professionsuddannelse på Skovskolen i et grønt og naturskønt miljø.

På Djursland skulle der 1. september 2020 starte et nyt hold studerende på Skovskolen, Københavns Universitet. Skovskolen, der ligger i naturskønne omgivelser på både Djursland og i Nordsjælland, uddanner studerende og elever til bl.a. skov- og landskabsingeniører, skov- og naturteknikere og vildtforvaltere.

Men der var pladsmangel på Djursland – både i undervisningslokaler og kollegieværelser. Derfor måtte Skovskolen tænke i alternative løsninger, indtil et permanent byggeri kunne etableres:

”Vi er tilbage i 2019, og i sommeren 2020 skulle de første studerende starte på skov- og landskabsingeniøruddannelsen på Djursland. Så vi havde travlt. Vi tænkte, vi skal finde en leverandør, der er leveringsdygtig i et midlertidigt byggeri, har et flot design, kan imødekomme vores ønsker og inden for en rimelig økonomi. Alt det kunne Mobilhouse levere til tiden”, siger Jens Henrik Heidemann, driftschef for Skovskolen Djursland.

Mobilhouse leverer nemlig svanemærkede, modulopbyggede systemer til lejligheder, beboelsesrum, skoler og daginstitutioner. Modulerne betyder, at der er en høj grad af fleksibilitet for den enkelte kunde, og for netop Skovskolen er der valgt Kvantum-modulet, hvor 80 pct. af materialerne kan recirkuleres.

Det startede med 26 kollegieværelser
Samarbejdet mellem Mobilhouse og Skovskolen startede med, at der skulle sættes nogle midlertidige kollegieværelser op til det nye hold studerende.

Siden hen har samarbejdet udviklet sig til også at omfatte undervisningslokaler, lærerværelser og flere kollegieværelser, så der i dag er i alt 52 værelser.

”Det vigtigste for os i processen har været at forventningsafstemme, hvad Skovskolen havde af behov og drømme, og hvad vi kan levere. Så vi lavede nogle forskellige løsninger, justerede i dialogfasen og har hele tiden haft øje for, hvad Skovskolen havde brug for”, siger Kim Bækgaard, salgsdirektør i Mobilhouse.

Netop den løbende dialog, tilpasning af indretning i modulbyggeriet og forventnings- afstemning har været afgørende for det gode samarbejde, mener Jens Henrik Heidemann fra Skovskolen:

”Vi kom med vores idéer, og så var det gennem dialogen med Mobilhouse, at vi blev klar over, hvad mulighederne var, og her spillede vi aktivt sammen om at justere og tilpasse. Det betød, at de studerende f.eks. fik eget bad og toilet, værelserne blev rummelige og efterfølgende fik vi sat flere køkkenelementer ind i fællesområdet, fordi de studerende manglede mere plads her”, siger Jens Henrik Heidemann.

Bæredygtige løsninger i højsædet
En af de fordomme, som Kim Bækgaard fra Mobilhouse ofte støder på, er, at modulbyggerier ligner de gamle skurvogne fra 90’erne, har ringe ventilation og dårlig akustik. Det vil han gerne gøre op med:

”Vores modulbyggerier kan svanemærkes og lever op til alle almindelige bygningskrav. Faktisk i en sådan grad, at de modulbyggerier, vi stiller op, ofte er bedre for både miljøet og indeklimaet end mange af de eksisterende byggerier, der er rundt om i landet, der er i langsomt forfald og måske ikke er løbende vedligeholdt”, forklarer Kim Bækgaard fra Mobilhouse.

Det er helt i tråd med Skovskolens oplevelse:

”Vores førsteprioritet var i starten at finde en aktør, der var leveringsdygtig. Men vi kan se nu, at med Mobilhouse har vi fået rigtig god akustik i vores undervisningslokaler, og samtidig er det bæredygtigt. Det passer jo også godt ind i, at vi i Skovskolen netop ligger i naturen og har med grønne områder at gøre. Selvom det ikke var et krav til en start, er det noget, vi nu sætter stor pris på og et rigtig godt produkt”, siger Jens Henrik Heidemann.

Idéen med de bæredygtige modulbyggerier er, at de kan stilles op relativt hurtigt og tages ned igen, når der ikke længere er behov for det. Derfra kan materialerne genbruges én-til-én hos en anden kunde, og de fleste af materialerne er svanemærkede, så de ikke belaster miljøet unødvendigt.

En samarbejdspartner, der er med hele vejen
Det kan være vanskeligt at opføre både permanente og midlertidige byggerier, hvis det skal gå stærkt. Det kræver nemlig byggetilladelse og sagsbehandling i kommunen. Men også her oplevede Mobilhouse og Skovskolen et godt samarbejde trods nogle bump på vejen:

”Vi havde et meget stærkt samarbejde med Skovskolen omkring myndigheds- behandlingen. Da de første 26 kollegieværelser skulle have tilladelse, gik vi ind i et tæt samarbejde med Skovskolen, der kørte det med sagsbehandlerne i kommunen, men sparede med os, fordi vi havde erfaring med det”, fortæller Kim Bækgaard og fortsætter:

”Da vi efterfølgende skulle udbygge med undervisningslokaler og flere kollegieværelser, kørte vi selv processen med sagsbehandling med kommunen, så Skovskolen ikke skulle bruge tid på det”, siger han.

For Skovskolen var dette trekløversamarbejde afgørende for, at de kunne nå at opføre det midlertidige byggeri til tiden. For tre dage før, de studerende startede, d. 28. august 2020, stod byggeriet klar:

”Samarbejdet alle tre parter imellem har været forrygende godt. Kommunen har spillet rigtig meget ind i det og ville hjælpe der, hvor vi havde svært ved at finde ud af tingene. Det er helt sikkert også en af grundene til, at vi kom i mål til tiden”, siger Jens Henrik Heidemann fra Skovskolen.

Modulbyggerier løser store udfordringer og går ikke på kompromis med kvalitet
Samarbejdet mellem Mobilhouse og Skovskolen er et eksempel på, at det er muligt at finde gode og bæredygtige løsninger på plads- og boligmangel.

En udfordring, der i stigende grad har relevans i takt med, at vi bliver flere børn, ældre og studerende i og uden for storbyerne:

”Vi ser en stigende efterspørgsel på vores produkter, fordi det er bæredygtigt materiale, men også fordi der mangler plads og beboelsesmuligheder. Vi føler, vi gør planeten en lille tjeneste, hver gang vi sætter et modulbyggeri op. Og så løser vi jo nogle af de udfordringer, der er med institutionspladser, lokaler og kontorpladser rundt om i landet”, siger Kim Bækgaard fra Mobilhouse.

Det giver ifølge Mobilhouse mange nye muligheder, og det er deres forventning, at det er noget, vi vil se mere af i fremtiden for at imødekomme presset på beboelse og plads, uden at gå på kompromis med kvaliteten eller planeten.

192D3BC8-B1F8-4D1E-963A-4E8B740F9427 Created with sketchtool.
192D3BC8-B1F8-4D1E-963A-4E8B740F9427 Created with sketchtool.